We zijn gek op maaltijdsalades. Die eten zomer en winter. En ook nu, dus. In de lente.
Klaar in een twist
Vandaag hebben we een eenvoudig maar lekker recept voor een maaltijdsalade met een Aziatische twist. Extra fijn is ook dat het klaar is in een twist.
Voor 2 tot 4 personen heb je dit nodig:
plm. 300 gram kipblokjes
2-3 plakjes ontbijtspek per persoon
½-1 komkommer
1 dikke plak uit een krop ijsbergsla
1 blok wok noodles
4-6 eetlepels kant-en-klaar pindasaus
3 eetlepels sojasaus
2 eetlepels ketjap manis
wokolie
kerriepoeder
zout en zwarte peper uit de molen
1 mengkom
2 koekenpannen
Daar gaan we
* Strooi peper, zout en kerriepoeder over de kipblokjes en wrijf de kruiden er met je hand goed in. Was daarna je handen (want rauwe kip, weet je wel)
* Verwarm twee eetlepels wokolie in een koekenpan en bak de reepjes ontbijtspek aan beide zijden aan.
* Haal uit de pan en hou even apart.
* Doe nog een lepel wokolie in de pan en als dat heet is, bak je de kipblokjes erin aan. Laat op middelhoog vuur gaar rustig bakken, af en toe omscheppen.
* Kook het blokje noodles volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Breek het blok tussen je handen wat kleiner zodat je niet van die hele lange slierten krijgt. Giet af en spoel koud en laat uitlekken.
* Schil de komkommer en halveer die. Snij een erg lange komkommer nog een keer door. Snij de stukken in kwarten en snij de zaadlijsten eruit zodat je een beetje een platte kant krijgt.
* Dep de komkommerstukken droog met keukenpapier.
* Besprenkel ze met wat wokolie en wrijf dat uit.
* Doe een eetlepel wokolie in een koekenpan en bak de komkommerstukken om en om totdat ze gaan bruinen. Laat het niet te zwart bakken, want dat is niet lekker. Zo net wat verkleuring aan de komkommerstukken is prima. Blus af met de sojasaus en draai het gas uit onder de koekenpan. Laat ze zo staan.
* Haal de kipblokjes uit de pan en roer de pindasaus door het achtergebleven vet. Roer de aanbaksels los en verwarm. Verdun met wat water (of melk) tot alles gemengd is en draai het gas uit.
* Snij een dikke plak af van een krop ijsbergsla en snij die in stukjes.
* Meng de ijsbergsla met de noodles en de kipstukjes.
* Geef een draai zwarte peper erover en roer de sojasaus uit je komkommer-pan erdoor.
Schep wat van het noodle-sla-kipstukjesmengsel op een bord.
Leg er een paar gebakken komkommerstukken en spekrepen op en schep er wat van de pindasaus over.
Wij zeggen: tài měiwèile! (Chinees voor: complimenten aan de kok)
Nou nou, niet overdrijven.